HABER DETAYI

Mart 4, 2025 8:45 pm

Sağlıklı Yaşama Hakkı Yok Sayılıyor

Sağlıklı Yaşama Hakkı Yok Sayılıyor

Türk Tabipler Birliği: Sağlıklı Yaşam Hakkı Yok Sayılıyor

Türk Tabipler Birliği (TTB), temel ücretlerin açlık sınırına yakın bir seviyeye getirilmesinin, sağlıklı yaşam hakkının yok sayılması anlamına geldiğini açıkladı.

Enflasyon ve Gıda Fiyatlarındaki Artışlar

TÜİK, 3 Ocak 2025 tarihinde yayımladığı “Tüketici Fiyat Endeksi, Aralık 2024” raporunda, aralık ayı enflasyonunun %1,03 olduğunu, yıllık enflasyonun ise %44,38’e ulaştığını bildirdi. Yıllık gıda enflasyonu ise %43,58 olarak kaydedildi. TÜİK verilerine göre; taze balık %79,69, taze sebzeler (patates hariç) %73,62, kuzu eti %62,64 ve taze meyveler %61,94 oranında artış gösterdi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından yapılan hesaplamaya göre, gıda enflasyonu düşük gelirli gruplarda daha yüksek oranda seyretti. Emeklilerde gıda enflasyonu %60, düşük gelirli grupta ise %77,4’e kadar yükseldi.

Sağlıklı Beslenme Hakkı Tehdit Altında

TÜİK verilerine dayanarak belirlenen SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak ücret artışı %15,75 olurken, kamu emekçileri için bu oran %11,54 olarak belirlendi. Bu artış oranları, altı aylık enflasyonun bile gerisinde kalıyor. TÜİK verilerinin gerçeklikten uzak olduğuna dikkat çeken TTB, ücret artışlarının gıda enflasyonunun çok altında kalmasının, temel ücretlerin açlık sınırı ile eşitlenmesinin, sağlıklı ve dengeli beslenme hakkını tehdit ettiğini belirtti. Bu durumun, dolayısıyla sağlıklı yaşam hakkının yok sayılması anlamına geldiğini vurguladı.

TTB’den Toplumun Tüm Kesimlerine Çağrı

Türk Tabipleri Birliği, sağlığın sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal ve sosyal bir iyilik hali olduğunu hatırlatarak, açlık, yoksulluk ve eşitsizliğin halk sağlığı sorunları olduğunu belirtti. TTB, toplumun tüm kesimlerine, şu talepler doğrultusunda harekete geçme ve mücadele etme çağrısı yaptı:

  • Ekonomik krizin faturasının emekçilere çıkarılması, sermayeye kaynak aktarılması ve toplumun sağlıklı yaşama hakkını gasp eden politikalara son verilmesi gerekmektedir.
  • Emekçilere insanca yaşamaya yetecek, emekliliğe yansıyan ve güvenceli yaşam koşulları sağlanmalıdır.
  • Gelir ve vergi adaletsizliğine son verilmeli, derin yoksulluğu ortadan kaldıracak sosyal politikalar uygulanmalı ve sosyal yardımlar siyasi çıkar aracı haline getirilmemelidir.
  • Sosyoekonomik olarak dezavantajlı okullardan başlamak üzere, çocukların beslenme ve psikososyal açıdan iyilik içinde eğitim alabilmesi için ücretsiz bir öğün okul yemeği programı hayata geçirilmelidir.
  • Enflasyon verileri ve diğer resmi istatistikler, bilimsel yöntemlerle belirlenmeli ve şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşılmalıdır. TÜİK, gıda enflasyonunun hesaplanmasına kaynak olan madde fiyat listesini açıklamalıdır.

Sonuç olarak, TTB, sağlıklı yaşam hakkının korunabilmesi için, yalnızca ekonomik adaletin sağlanmasının yeterli olmayacağını, aynı zamanda toplumsal eşitsizliklerin de ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulamaktadır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.